Menu Luk

Psykologien i at investere

Psykologien i at investere

Hvad er psykologien i at investere, hvordan mestrer man den og hvordan undgår man at tage forhastede og frustrerede beslutninger? Vi tager temperaturen på et populært emne, nemlig psykologien i at investere. Læs mere i resten af artiklen, hvor vi også anbefaler de bedste bøger til emnet.

Psykologi og risiko når du investerer

Det er børnelærdom, at der er risiko involveret, når man foretager investeringer. Der er dog stor forskel på, hvor meget risiko folk er villige til at påtage sig. Noget af det er strategisk: Følger man en investeringsstrategi, hvor risikable investeringer anses som acceptable? Men det er også et individuelt spørgsmål. Forskningen har nemlig vist, at nogle mennesker er mere disponerede til at acceptere risici end andre er.

Nogle er altså mere risikovillige – måske fordi de har det som er personligt træk, men det kan også være resultatet af tidligere og vellykkede investeringer. Det modsatte kan også være tilfældet: Hvis man før har brændt nallerne på et risikobetonet foretagende, kan man være mindre tilbøjelig til at forfølge det igen.

Mange strategier indenfor investering er netop baseret på, at man minimerer risikoen. Det kan enten være ved at sprede sine investeringer over flere aktiver, eller ved at gå løbende ind på markedet med gradvise investeringer. Væksten i algoritmer og avancerede programmer har samtidig gjort, at det er sværere end nogensinde før at slå markedet.

Men hvordan håndterer man egentlig modstand og tab, som er to uundgåelige på aktiemarkedet? Det kigger vi på i det næste afsnit.

Hvordan overvinder man de mentale faldgruber?

Tænk på dig selv som en professionel gambler på et casino: Du tager en risiko, men du er overbevist om, at strategien er rigtig. På samme måde som gambling, kræver investeringer også, at man har styr på sit mentale overskud. Man skal nemlig være rustet til at modstå de nedgangsperioder, som kommer før eller siden. Hvis ikke man er mentalt rustet, ender man med at kaste sig hovedløst over en populær aktie eller at sælge for tidligt. Og begge dele vil vi helst undgå!

Den eneste svar er at fastholde en strategi, hvor man er disciplineret og forberedt. Fx bør man have en klar plan for, hvordan man håndterer perioder med store tab. De fleste følger mantraet om, at det ikke er “beslutninger” men “resultater”, som betyder noget. Og det et rigtigt nok. Men man bør også tilpasse sin strategi på en måde, så man ikke udsætter sig selv for unødvendigt stor risiko.

Det vigtigste at huske er, at markedet ikke tager hensyn til nogen. Hvis man er økonomisk rustet til at håndtere risikoen, kan man roligt fortsætte med at investere trods modgang. Hvis man derimod er i en dårlig økonomisk situation, bør man tilpasse sin strategi efter det.

Lyt til dem der selv har gjort det

Hvis du drømmer om, at din aktieportefølje skal være starten på et eventyr, bør du hente inspirationen de rette steder. I bøgerne The Intelligent Investor af Benjamin Graham og A Random Walk Down Wall Street af Burton Malkiel får du to af de mest respekterede bud på, hvordan du håndterer de store udsving på markedet.

The Intelligent Investor er nok den mest berømte. Benjamin Graham er bredt anerkendt som en af de mest succesrige investorer i verden, og i bogen påpeger han vigtigheden af en disciplineret tilgang til at investere. Man skal i stedet undlade at lade sig påvirke af kortvarige udsving i markedet, da det er helt naturligt og umuligt at undgå.

Sådanne bøger er ekstremt anvendelige for almindelige mennesker – måske endda mere end en direkte strategi til at investere. Ingen er nemlig sikker på succes på markedet – men alle kan være sikker på, at de løber ind i modgang. Det er vigtig at forberede sig på, hvis man vil mestre psykologien i at investere.